Какво е инулин?

Инулинът е вид диетични фибри, открити в по-голямата си част в кореноплодни зеленчуци . Извлича се от растителни източници, за да се получат инулинови добавки за по-концентрирани ефекти върху здравето и да служи като заместител на мазнините, брашното или подсладителите в хранителната индустрия.
Нашият прах от инулин се извлича предимно от корени на цикория.
Инулинът преминава непроменен през храносмилателния тракт. Разтваря се във вода и става вискозен в консистенция (подобно на пектина ).
Освен това инулинът е естествен пребиотик, който ферментира в дебелото черво и подхранва добрите чревни бактерии, насърчавайки пълноценното здраве на храносмилателната система.
Той стимулира имунната система, регулира нивата на кръвната захар и холестерола и допринася за профилактиката на диабета.

ПРЕДИМСТВА:

Източник на диетични фибри;
Нисък гликемичен индекс (GI = 5);
Ниско калоричен;
Стимулира размножаването и растежа на полезните бифидобактерии;
Укрепване на имунитета;
Повишава усвояемостта на калция;
Помага за понижаване на теглото и намалява чувството на глад;
Не съдържа ГМО, консерванти и оцветители.
Фибрите от цикория може да имат странични ефекти като разхлабени изпражнения и диария, храносмилателен дискомфорт, подуване на корема, болки в корема, спазми, оригване и др.

НАЧИН НА УПОТРЕБА

По 1 препълнена чаена лъжица инулин (приблизително 5 гр.) се приема до 3 пъти дневно, разтворена във вода, сок или друга студена течност. Приема се преди хранене или заедно с храната в началото

ФИБРИТЕ ОТ ЦИКОРИЯ СА ЕСТЕСТВЕН ЗАМЕСТИТЕЛ НА ЗАХАРТА

Поради естествения си сладък вкус се използват като подсладител в различни печива, като не бива да се прекалява с количеството.
Чудесен е за използване във вашия чай и кафе или за добавяне към любимите ви смутита.

Сподели с приятели